Hypotheekrente

Hypotheekrente is aftrekbaar voor een periode van maximaal 30 jaar. Voor hypotheken die gesloten zijn vóór 1 januari 2001 geldt de renteaftrek tot uiterlijk 1 januari 2031. De hypotheekrente is alleen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar:

  Eigenwoningforfait

  Een eigen woning wordt door de Belastingdienst voor een deel als fictief inkomen gezien. De eigenaar van een woning moet daarom een bedrag bij het inkomen optellen voor de inkomstenbelasting (Box 1). Het eigenwoningforfait is een vast bedrag, bestaande uit een percentage van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van uw eigen woning. De gemeente stelt deze WOZ-waarde vast. Het eigenwoningforfait geldt alleen voor de woning als hoofdverblijf en niet voor een tweede woning. Tweede woningen vallen in Box 3 (belasting op vermogen).

  Oversluiten van uw hypotheek

  Bij het oversluiten van een hypotheek (bijvoorbeeld voor een verbouwing) blijft de rente over uw oorspronkelijke hypotheekbedrag vanaf 2001 dertig jaar fiscaal aftrekbaar tot 1 januari 2031. Bedragen boven het oorspronkelijke bedrag zijn voor maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar mits gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning als hoofdverblijf. Gebruikt u het bedrag boven het oorspronkelijke hypotheekbedrag voor een ander bestedingsdoel, dan is de rente over dit extra bedrag niet meer fiscaal aftrekbaar. Een hypotheekverhoging kan aantrekkelijk zijn ten opzichte van andere financieringsmethodes, omdat de rente van hypotheken lager is dan die van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten.

  Bijleenregeling

  Volgens de bijleenregeling moet u de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van uw woning weer investeren in de volgende koopwoning. Gebeurt dat niet, dan is er geen renteaftrek mogelijk over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde. Dit deel van de lening verhuist naar box 3 en wordt dus als vermogen aangemerkt.

  Voordelen van Groot Verzekeringen

  Binnen zonder afspraak
  Direct en persoonlijk contact
  Onafhankelijk advies
  Beheer van al je verzekeringen
  Altijd een stap extra